marți, 30 octombrie 2012

Junghiurile intercostale, setea de aer și ciorba de fasole



Din categoria – „Unde dai și…unde crapă”

Acum 2 ani mi-a intrat un pacient înalt în cabinet, 1,90 m cca 90 kg, cam pe la 60 de ani, proporțional la prima vedere. A fost trimis de un prieten care îmi era pacient pentru a încerca încă ceva mișcare... De 6 luni avea dureri toracice, intercostale care, uneori, se accentuau până nu mai putea respira – cu toate stările de angoasă asociate lipsei de aer. Cu o astfel de durere a venit la mine la cabinet în acea seară.
 Avusese un coleg de facultate care făcuse un infarct, ceea ce l-a speriat puțin și a început să încerce să descopere cauza acelor dureri pentru a scăpa de ele. Făcuse o mulțime de investigații, fusese la cardiologie dar problemele cardiace erau sub control medicamentos și nu ele erau de vină, făcuse endoscopii, radiografii pulmonare și toracice și sigur nu avea cancer pe nicăieri dar s-a observat o pluritasare vertebrală toracică cu diminuarea spațiilor găurilor de conjugare și osteofite bine reprezentate care, probabil, jenau uneori nervii intercostali.  Făcuse un calup de fizioterapie și kinetoterapie de 10 ședințe și, din nefericire, toate durerile s-au accentuat spre finalul perioadei de recuperare ceea ce l-a determinat sa fie destul de reticent de a mai încerca mișcarea ca terapie. De aceea nu a mai făcut deloc mișcare și se simțea din ce în ce mai lipsit de vitalitate, dar dacă se apuca de gimnastică durerile reveneau. Așadar, la recomandările calde ale unor prieteni a încercat din nou terapia prin mișcare asistată de specialist.

La examinarea globală am observat ca pielea de pe abdomenul lui era foarte întinsă iar acesta era globulos ca la ca la un batracian și se bomba ciudat când era în decubit ventral, dar nu avea probleme hepatice, nu avea ciroză sau hepatită C sau B, ci doar în ziua aceea era „puțin”  balonat. Respira greu și sacadat. 

Întâmplarea a făcut ca să fi făcut o combinație nefericită de alimente cu câteva zile înainte, să fi fost foarte balonat și să urc scările de la metrou. Mi s-a părut o eternitate, cumplit de greu și simțeam cum îmi ieșeau ochii afară din orbite la fiecare pas. Când am ajuns sus nu mai aveam aer dar nici nu mai puteam respira, amplitudinea de mișcare a diafragmului meu era foarte mult diminuată, iar respirația era foarte scurtă, sacadată și extrem de ineficientă.

Astfel, în prima ședință, 30 min au fost dedicate exclusiv unui bun masaj abdominal pe traiectul intestinului gros, cu rugămintea că, dacă simte nevoia de a da „vânturi”, să o facă fără menajamente, apoi 10 minute de exerciții de respirație și puțină terapie manuală de stimulare a diafragmului cu încercarea de a coborâ mai eficient calotele Rezultatul a fost mai bun decât m-am așteptam – 3 zile fără dureri. Cum au apărut iar – după o excelentă ciorbă de fasole (dacă l-ați fi auzit cum povestea despre ea, ați înțelege cum nici o durere nu poate fi destul de mare să facă un pofticios să renunțe la anumite alimente despre care știe clar că îi fac rău…)
Când venea balonat facem masaj, când venea fără abdomen proeminent făceam gimnastică profilactică pentru tonifiere generală și astfel luni bune durerile au fost ținute sub control.

Ce am avut de învățat de la acest pacient – Cauza durerilor poate fi un efect al unui „domino” mult mai complex (destul de simplu în acest caz). Nu trebuie să te hazardezi din prima la a trata ce pare a fi evident ci să îți pui întrebarea „Dacă are o problemă veche și doar de curând are dureri, atunci problema veche e responsabilă sau o compensare apărută de curând?”…uneori tratând ce a apărut nou, face ca problema veche să nu mai fie atât de supărătoare.  Dar e valabil și invers…o problemă veche și nebagată în seamă produce dureri mici care cer compensări din partea corpului, compensări care pot genera la un moment dat dureri mari la distanță de problema inițială. Focalizarea pe tratarea compensării va face ca acel pacient să revină cu aceeași durere la intervale regulate de timp, motiv pentru care trebuie să cauți cauza în altă parte. Aici flerul terapeutului este cel care il face să aleagă ce tratează mai întâi - cauza sau compensarea?!

În loc de concluzie -  un masaj abdominal bun poate scăpa pe cineva de nevralgii intercostale sau…dacă te forțezi să nu dai „vânturile” când îți vine și faci combinații alimentare pe care stomacul tău nu le mai poate digera corespunzător să nu te miri dacă o să ai dureri de torace și lipsă de aer !!!


Și nu uitați - dacă aveți nevoie de un kinetoterapeut nu ezitați să vă faceți o programare la o ședință de evaluare sau de consultanță.

Claudiu Andron Kinetoterapeut
tel - 0728238023
E-mail - claudiu.andron@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea dumneavoastră contează!